Materials: Doors in Light Taupe lacquer and American cherry veneer. Worktops Silestone ‘Tigris Sand’ and solid cherry bar and table.

These clients decided on DKD for their project after a couple of visits to the showrooms and detailed discussions with Per. The bonus they believed was that DKD undertook to organise and project manage the whole job.

The first priority was to open the whole back wall of the kitchen dining room to the garden. Thus expanding the natural light and allowing ease of interaction between the outdoor and indoor spaces.

Some alteration working had been done previously, resulting in a steel support column and half wall semi-dividing the two areas.
Following the site visit Per recommended removing the half wall whilst retaining the column; thus allowing the floor to ceiling glazing to stretch the width of the back wall.

The island which is the focal working point of the kitchen was extended towards the dining area by a sumptuously curving bar area in solid cherry. This wraps around the newly polished steel making it an integral part of the overall design.

A family of taller than usual parents and growing children, a comfortable working height was essential from the first. Not content with just raising the counter height, DKD incorporated a raised dishwasher with drawer under and also raised the ovens, fridge and freezer. A height adjustable Miele ceiling extractor was also sourced for the island hob.

The tall storage section including the refrigeration is positioned between the two access doors into the rest of the house. This was made in a flush cherry veneer. The height of the units lining up to harmonise with the doors which are also wood.

The main wall section functions both as storage around the sink and raised dishwasher section and also houses the ovens. This allows for safe set down counter space for hot dishes and for easy movement between prep and cooking zones.

The small cherry table at one end of the island is on an actuator so it can be height adjusted for the children whilst engaged in homework or helping with the baking and cooking.

The bold move by the lady of the house to have mirrored splash backs has proved to be a continuing success. Fears that these would be difficult to keep clean and smear free were unfounded. She enjoys both the reflection of the garden and the ability to see what’s happening in the rest of the room and certainly they add to the joyous feelings of an expansive and well integrated living space.