Danish Design Forbes Quay

010004032017007

Materials: Soft White in high gloss lacquer, White oiled Oak wall units and wall capping, Handles in brushed steel ‘Edge’ worktops in Silestone ‘Eternal Serena’

This penthouse apartment, is surrounded by terraces with mature planting, a real garden in the sky. The architectural design optimises the interaction with these aspects with a generous use of glass. When our clients purchased it, they agreed that the interior needed to be completely re-modelled. The decision was made to move the kitchen from its original cramped room into the main living space. Because Per had already worked for one of the clients, as well for other family members, they brought the original and the new design plans to him for consultation.

Firstly it was agreed, on Per’s suggestion, to move the wall in the original kitchen area to align with the wall that the new kitchen would occupy. This change allowed for a more rational use of space in both the new utility and adjoining shower room.The initial challenge was the width of the room which was too narrow to fit both the dining table and the island necessary to make the kitchen workable.

This problem Per solved by configuring the island and incorporating seating by Pemara onto it. The dining table thus fits in nicely, without compromising the functionality of the working kitchen area. To maximise storage deeper cabinets are positioned on top of the oak wall units.

The opposite end of the room thus hosted the seating space, anchored by the large colourful rug. Due to the predominance of glass, Per came up with concept of mirroring the kitchen wall to provide the necessary storage and entertainment centre whilst maintaining the balance and flow of the full area. However, the drawback to this plan as the clients saw it, was the positioning of the door to the utility room on this wall. Per’s wizardry came into play here; he designed a secret door that neatly blended with the cabinetry, etc. thus creating a harmonious whole.

The use of materials was deliberate. The existing dark grey tiled floor was kept and the restricted palette of white and oak with this makes for a perfect background for the clients’ own furniture and art, and allows for change to these in the future.